BRINGEBÆR


Bringebær (Rubus idaeus)


Bringebær er en fin vekst å ha i hagen for de som er glad i friske bær, og husk, slike bær er blant de beste kildene til antioksydanter som finnes. Mange tenker nok på hagebringbær i denne forbindelse, men vanlig "vill" bringebær vokser også hvis man har næringsrik, kalkrik og fuktig jord å by på. Bæret kan spises direkte, eller brukes til saft og syltetøy.

Bringebær vokser vilt i Europa og Asia. Dyrkede bringebær er kjent helt tilbake til det 16. århundre, og det finnes nå tallrike kultursorter med større bær enn villsorten, men disse bærene har ikke så fin aroma.

Fra stengelen vokser det hvert år opp høye, tornete og ugreinede skudd som bare har blad. Andre året vil de så greine seg, og danne blomster og frukt. Deretter vil disse skuddene dø. Bærene er en samlig steinfrukter og kan være hvite, gule eller røde. Det modne bæret er fingerbølformet, og fruktfestet blir sittende igjen på planten når bæret plukkes.